Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŰn  Plein v. Siena  Links

 

AMNESTY INTERNATIONAL
GROEP 333 (DE PIJP / RIVIERENBUURT / WEST)
 

juli 2018

Schrijfactie Rusland
Gezondheid Oekra´ense filmmaker zorgelijk 

Zorgen om gezondheid
Sentsov besloot op 14 mei in hongerstaking te gaan. Hij eist dat de Russische autoriteiten alle Oekra´ense politieke gevangenen vrijlaten. De gezondheid van Sentsov gaat hard achteruit. Hij is ruim acht kilo afgevallen en volgens de gevangenisartsen is er een groot risico dat hij nierfalen krijgt. Als dat gebeurt zal hij in de gevangenis worden gedwongen om voedsel in te nemen. Omdat dit dan tegen zijn wil gebeurt kan het neerkomen op marteling.

Vast voor verzonnen aanklachten
Oleg Sentsov protesteerde eind 2013 tegen de Russische inname van de Krim, waar hij vandaan komt. De Russische autoriteiten bliezen het protest enorm op en beschuldigden Sentsov zelfs van terroristische activiteiten. Hij werd beschuldigd van brandstichting en zou een beeld van Lenin hebben willen opblazen. Sentsov werd vervolgd om politieke redenen en gemarteld om een bekentenis los te krijgen. Na een showproces besloot de rechter in augustus 2015 dat hij voor twintig jaar de gevangenis in moest.

Wat kun jij doen?
Schrijf vˇˇr 1 augustus 2018 een brief aan de Russische openbaar aanklager. Roep hem op Oleg Sentsov onmiddellijk vrij te laten.
 
Een kopie kan je sturen aan:
          Ambassade van de Russische Federatie
          H.E. de heer Alexander Vasilievich Shulgin
          Andries Bickerweg 2
          2517JP Den Haag
          Fax: +31 70 361 79 60
          E-mail: rusembassynl@mid.ru

Klik hier voor de voorbeeldbrief, die u eventueel kunt uitprinten.

 

terug