Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  Financiën  Plein v. Siena  Links

Een thomastuin...?

Toen wij meer dan 40 jaar geleden met ons gezin verhuisden, kwamen wij te wonen boven twee hoogbejaarde maar nog zeer montere dames in het benedenhuis. We werden al gauw goede buren van elkaar. De twee zussen waren dagelijks drukdoende in hun fraai onderhouden tuin. Het stond vol met bloemen, boompjes, planten en struiken met daar tussendoor een grindpaadje van twee voeten breed. En de dames wisten overal de Latijnse namen van. Er hingen ook ’n paar vogelhuisjes tussen het groen die druk werden bewoond door mussen en mezen en elke dag werden voorzien van voer en water.
Meer keren per dag schuifelden de oudjes een rondje door hun paradijsje en ordende terloops moeizaam bukkend de opgroeiende en uitgebloeide vegetatie. Na gedane arbeid zagen we de dames vanuit hun tuinstoel volop genieten van hun privé domein. En van bovenaf genoten wij met hen mee.
Zo hadden wij met die beminnelijke mensen ook menig keer op hun terras boeiende onderonsjes.

Rondom ons heen is er in al die jaren veel veranderd. In de beneden huizen zijn jonge mensen komen wonen. Het fraaie groen is door hen vervangen door bestrating. Men heeft immers geen tijd meer om tuinonderhoud te verrichten en dan is die verstening heel praktisch. Maar het tuinieren is hiermee tot een minimum teruggedrongen. Hark en schoffel zijn buiten gebruik en vervangen door de barbecue….. Ik vraag mij af: “Willen we nou meer of minder groen in Nederland…?
De tegennatuurlijke bestrating van al die stadstuintjes heeft ook een milieuaspect. Door die verharding van het aardoppervlak kan het regenwater onvoldoende door de grond worden afgevoerd. De Gemeente legt daarom op diverse plaatsen in onze Rivierenbuurt waterbergingen aan om de afwatering te kunnen reguleren.
Achter onze Kerkruimte aan de Rijnstraat hebben ook wij zo’n versteende plek. Onze ”Thomasplaats’’ (50m2) is bestraat met 350 straattegels en nogal rigoureus aan de natuur onttrokken. Zou het een goed idee zijn om deze plek te ontstenen en er een groene, milieuvriendelijke THOMASTUIN van te maken? Ik ben nog even gaan kijken en zag hier en daar tussen de tegels wat onkruid(?) doorgroeien. De natuur kondigt zich al aan: Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw, de hemel en de aarde….

Henk Haverkort

 terug