Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŽn  Plein v. Siena  Links

ADVENTSAKTIE 2017

Burkina Faso in West-Afrika behoort tot de tien armste landen ter wereld. Armoede, gebrek aan onderwijs en een lage sociale status maken vrouwen en kinderen kwetsbaar voor (seksueel) geweld, uitbuiting en mensenhandel. De zusters van de orde OLV van Liefde van de Goede Herder hebben in de sloppenwijk van de stad Bobo-Dioulasso een project opgezet om vrouwen, meisjes en kinderen te beschermen en te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Nu wordt ook een programma ontwikkeld voor individuele psychische hulp. Met inloopservice voor vrouwen die slachtoffer zijn van geweld.

Zelfvertrouwen en onafhankelijkheid
Minder dan de helft van de vrouwen in Burkino Faso heeft ooit onderwijs gekregen, veel zijn analfabeet. Vanwege hun lage onderwijsniveau en gebrek aan technische vaardigheden is hun inkomen laag. Ze vinden eigenlijk alleen werk in de huishouding, waar ze worden uitgebuit. Meisjes in de stad lopen risico op misbruik. Slechts 1 op de 6 komt uit een stabiel gezin. De zusters bieden onderdak aan kwetsbare vrouwen en meisjes. Ze ondersteunen hen bij het verwerken van hun traumaís en helpen ze om zelfvertrouwen op te bouwen en hun onafhankelijkheid te versterken. Voor de babyís en kleine kinderen van deze vrouwen creŽren de zusters een stimulerende omgeving waarin ze zich gezond kunnen ontwikkelen.

Opvang en opleiding
In hun opvanghuis bieden de zusters onderdak aan maximaal 20 vrouwen en meisjes per jaar die slachtoffer zijn van geweld of die in aanraking zijn geweest met justitie. Inmiddels zijn ook een kinderopvang en kleuterschool gerealiseerd voor 20 babyís en 40 kleuters. Er wordt aandacht besteed aan gezonde voeding en persoonlijke hygiŽne. De kleuters worden voorbereid op school. Daarnaast krijgen jaarlijks 45 vrouwen en meisjes een opleiding op het gebied van catering, koken en banketbakken. Naar verwachting krijgt veertig procent van de cursisten een goede baan na afloop van de opleiding. Dit jaar wordt de training uitgebreid met Frans (de officiŽle voertaal, die velen niet machtig zijn) en computerlessen, nodig voor een fatsoenlijke baan.

Het plan is om een verkoopkiosk aan te kopen bij elk van de drie belangrijkste universiteiten in de stad. Hier kunnen de cursisten producten verkopen die zij maken tijdens hun opleiding. Met de inkomsten uit de verkoop kan een deel van de opleiding worden bekostigd.

Psychische hulp
Veel vrouwen en kinderen in de opvang hebben psychische en emotionele problemen. Om de hulpverlening te verbeteren wordt een programma ontwikkeld om hen individueel te helpen bij het verwerken van hun traumaís en het opbouwen van zelfvertrouwen. Ook komt er elke maand een professionele psycholoog naar het opvangcentrum. Het opvangcentrum is de enige plek waar zij terecht kunnen. Daarom starten de zusters een proef met een inloopservice, waar slachtoffers van geweld tegen vrouwen terecht kunnen voor hulp en juridisch advies. Ook worden huisbezoeken afgelegd.

Gaven voor de adventsactie zijn welkom in de offerkist, die deze weken in Rijnstraat 109 staat opgesteld.

 terug