Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  Financiën  Plein v. Siena  Links

Wandelingen op Zorgvlied

De bomen hebben wortels, de bomen mogen stevig staan, maar mensen moeten verder gaan. De bomen hebben wortels, maar mensen gaan voorbij.’
Wandelend op Zorgvlied tussen de vele soorten bomen en struiken, denk ik aan mijn onlangs gestorven moeder. 96˝ Jaar was ze. Haar geest wilde nog wel, maar haar lichaam was helemaal op.

Ze kwam uit een klein dorpje, gelegen in Zeeuws Vlaanderen, met zo’n 600 inwoners nauwelijks een dorp te noemen. Ze had twee broers en drie zussen. Haar vader was landbewerker, dorpselektricien, organist in de kerk, taxichauffeur, fietsreparateur en nog zo wat. Haar moeder deed het huishouden, hield de grote moestuin achter het huis bij, bakte een paar keer per week de broden, weckte de groenteoogst, verwerkte het vlees van het halfjaarlijks geslachte varken en bediende zondags het café. En alles zonder mechanische en elektrische hulpmiddelen. M’n moeder had er een heerlijke jeugd. Ze deed de lagere school en daarna een halfjaartje een soort huishoud- school. Op haar 14e ging ze zoals dat heet ‘in betrekking’ bij gezinnen in omliggende dorpen. Op haar 19e - in oktober 1940 - kwam ze naar Amsterdam om er te werken in een melkwinkel. De rest van haar lange leven besteedde ze al haar liefde en zorg aan haar man, haar zes kinderen en al haar kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Over haar jeugdjaren en de jaren van de oorlog spraken we vaak. Van oude schoolfoto’s wist ze alle namen van haar medeleerlingen nog. Maar deze tijd ging aan haar voorbij. Zelfs haar leeftijd kon ze niet onthouden en ze keek verbaasd als we haar die vertelden. Toon Hermans schreef ooit een gedichtje: Ze heet gewoon Marie. Het zou voor mijn moeder geschreven kunnen zijn.

ze draagt gewoon een blouse, een doodgewone tas
ze zingt en praat en lacht gewoon ze doet gewoon de was
ze heeft gewoon twee kinderen
ze heeft gewoon een man die liefheeft, eet, drinkt en maft
hij doet geen wonderen, zij evenmin
en daar zit nou net het bijzondere in.