Wandelingen op Zorgvlied

Op mijn wandelingen over Zorgvlied ga ik geregeld langs bij het graf van Thom Kuipers. Thom is te jong gestorven aan een slopende ziekte.
Voor wie zijn naam niets zegt: Thom was de zeer consciŽntieuze dirigent van het jongerenkoor Te Elfder Ure. Dat koor verzorgde tussen 1966 en 1979 de volkszang tijdens de vieringen van 11.00 u. in onze oude Thomaskerk in de Rijnstraat. Thom bracht het koor tot hoge hoogte.

In zijn herinneringen aan de Thomas schreef pater Jan Wenting in 1999 onder meer het volgende: Ď..... en in september 1965 kwam Bernard Huybers met zijn Fons- en Igkoor. Het werd een spannend en soms een slopend jaar........... Na een jaar strijd konden we Huybers en Oosterhuis toch niet de liturgische ruimte geven die zij vroegen....... Het gevolg was dat na Pasen 1966 het koor vertrok om in de Dominicuskerk een nieuwe start te maken. Gelukkig bleven een handvol koorleden de Thomas trouw en met name aan Thom Kuipers en Henri Heuvelmans is het te danken dat Te Elfder Ure ontstond en de pogingen tot liturgie-vernieuwing toch doorgingen..í

Het koor groeide uit naar zoín 60 leden. Ik was er zanger, slagwerker en tweede dirigent. Nu, na bijna 40 jaar houdt het koor op 10 maart a.s. haar eerste reŁnie. Naar verwachting komen er zoín 70 leden om elkaar te ontmoeten. Heel spannend, want je loopt toch met het beeld van de koorleden van 40 jaar geleden; nog jong en een hele toekomst voor je met wensen, plannen, ideeŽn. Jong van hart en fris van de lever. Zullen we elkaar onmiddellijk herkennen? Hoe heeft iedereen die koorjaren ervaren? Wat is er blijven hangen en hebben ze invloed gehad op ons verdere leven?
Het zal mij benieuwen.