Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŽn  Plein v. Siena  Links

 

AMNESTY INTERNATIONAL
GROEP 333 (DE PIJP / RIVIERENBUURT / WEST)
 

november 2017

Schrijfactie IndonesiŽ
organisaties voor rechtshulp aangevallen

Een gewelddadige menigte viel op 17 september 2017 de onafhankelijke instituten voor rechtshulp van IndonesiŽ en Jakarta aan, die in hetzelfde gebouw in Jakarta zijn gevestigd.

Bijna duizend gewelddadige Ďanticommunismeí-demonstranten verzamelden zich op 17 september op de stoep van de organisaties in Jakarta. Men dacht dat er een bijeenkomst zou plaatsvinden over de massamoorden en mensenrechtenschendingen van 1965. In dat jaar werden tussen 500.000 en ťťn miljoen vermeende communisten gedood omdat het leger beweerde dat de communistische partij een staatsgreep wilde plegen.

De veronderstelling van de demonstranten was dat bij deze bijeenkomst ook sympatisanten van de voormalige communistische partij aanwezig zouden zijn. Het tegendeel was waar. Er werd die dag slechts gediscussieerd over de gebeurtenissen van de dag er voor, toen de politie een besloten bijeenkomst van overlevenden van 1965 op het kantoor op brute wijze had afgebroken, o.a. door het intimideren van de aanwezige rechtshulpadvocaten.

De moordpartijen van 1965 zijn een zeer gevoelig onderwerp. Pogingen om de waarheid te achterhalen worden gehinderd. Er is tot op de dag van vandaag geen strafrechtelijk onderzoek gestart naar de wrede gebeurtenissen in 1965.

Wat kun jij doen?
SSchrijf vůůr 1 december 2017 een brief naar de Indonesische autoriteiten. Roep hen op maatregelen te treffen zodat medewerkers van de rechtshulporganisaties veilig hun werk kunnen blijven doen.

Tlik hier voor de voorbeeldbrief, die u eventueel kunt uitprinten.

terug