Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŽn  Plein v. Siena  Links

 

AMNESTY INTERNATIONAL
GROEP 333 (DE PIJP / RIVIERENBUURT / WEST)
 

oktober 2017

Schrijfactie Saudi-ArabiŽ:
doodstraf na gedwongen bekentenis

Activist Huang Qi werd eind november 2016 opgepakt omdat hij staatsgeheimen zou hebben gelekt. In de gevangenis werd hij gemarteld door agenten.

Dreigende executies
De veertien mannen stonden terecht met nog tien Sjiitische moslimmannen. Ze zouden geweld hebben gebruikt tijdens protesten tegen de discriminatie en onderdrukking van sjiieten in de oostelijke Ė grotendeels sjiitische Ė provincie van Saudi-ArabiŽ.

Zodra de Koning van Saudi-ArabiŽ zijn handtekening zet onder het executievonnis van de veertien mannen kunnen de executies worden uitgevoerd. Hoger beroep is niet meer mogelijk.

Oneerlijk massa proces
De mannen vertelden de rechter dat ze waren gemarteld om een bekentenis te krijgen. Ze werden geslagen en gedwongen lange tijd rechtop tegen een muur te staan. De bekentenissen werden toegelaten als bewijs in hun rechtszaak. Ook hadden ze niet allemaal toegang tot een advocaat.

De doodstraf in Saudi-ArabiŽ
Sinds 2013 wordt de doodstraf in Saudi-ArabiŽ steeds vaker toegepast om politieke dissidenten, waaronder Sjiitische moslims, de mond te snoeren.

Wat kun jij doen?
Schrijf vůůr 1 november 2017 naar de autoriteiten van Saudi-ArabiŽ. Roep hen op de mannen een eerlijk proces te geven zonder de mogelijkheid dat de doodstraf wordt opgelegd.

Klik hier voor de voorbeeldbrief, die u eventueel kunt uitprinten.

terug