Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŽn  Plein v. Siena  Links

 

AMNESTY INTERNATIONAL
GROEP 333 (DE PIJP / RIVIERENBUURT / WEST)
 

augustus 2017

Schrijfactie Turkije:

Vermeende GŁlen-aanhangers doelwit Turkse overheid 

Drie Turkse mannen zijn op verzoek van de Turkse autoriteiten in MaleisiŽ opgepakt en uitgeleverd. Er is een grote kans dat ze worden gemarteld.

Schooldirecteur Turgay Karaman, zakenman İhsan Aslan en universitair geleerde İsmet ÷zÁelik werden begin mei in MaleisiŽ opgepakt. Ze zouden banden hebben met Islamitische Staat (IS). Op 10 mei leverde MaleisiŽ de mannen uit aan Turkije. De autoriteiten namen niet de moeite om te onderzoeken of de mannen in Turkije gevaar zouden lopen. Het hoofd van de Maleisische politie bevestigde dat Turkije de mannen wilde oppakken omdat ze mogelijk aanhangers zijn van de GŁlen-beweging. Het risico is groot dat de drie mannen in Turkije worden gemarteld en geen eerlijk proces krijgen.

De Turkse overheid zet haar bondgenoten onder druk om vermeende aanhangers van Fethullah GŁlen, die volgens hen achter de mislukte staatsgreep van 2016 zat, te vervolgen.  

Wat kunt u doen?
Schrijf vůůr 1 september een brief naar de Turkse autoriteiten. Roep hen op de drie mannen vrij te laten tenzij er bewijs is dat ze een internationaal erkend misdrijf hebben gepleegd.

Klik hier voor de voorbeeldbrief, die u eventueel kunt uitprinten.

terug